Omgeving

Parc Koudenburg grenst aan de ‘landkant’ aan de 9-holes golfbaan met par-3 baan en afslag faciliteiten. Aan de ‘zeekant’ grenst Koudenburg direct aan een prachtig natuurgebied: heide & duinen met daarachter prachtig strand en de Noordzee.

Wandelen vanaf Parc Koudenburg

Er zijn mooie wandelpaden door dit gebied voor zowel een ‘ontdekkingstocht’ door een bos (klein rondje – leuk met kleine kinderen) als langere wandelingen (bijvoorbeeld bij het Engelsman Duin langs de bunker naar het strand en dan linksom richting strandtent The Sunset óf rechtsom richting strandtent Ballum.)

Hollum

Het dorp Hollum op Ameland is ongeveer 10 minuten wandelen vanaf camping Koudenburg. U vindt hier oa. een supermarkt en slijterij, warme bakker, snackbar, verschillende restaurantjes en terrasjes en leuke winkeltjes. Ook is er een koren- en mosterdmolen, het Maritiem Centrum Abraham Fock, en net buiten het dorp de 58m hoge vuurtoren – een hele klim, maar die is het zeker waard vanwege het prachtige uitzicht. Naast de voortoren is een Pannenkoekenrestaurant met zonnig terras en grote speeltuin. Iets verderop ligt naast de strandopgang de strandtent The Sunset – met uitzicht op de Waddenzee, Terschelling en de Noordzee, én met de mooiste zonsondergang van Nederland. Nog een aanrader: een aantal keren per jaar wordt de historische paardenreddingboot gedemonstreerd. Deze wordt vanuit het dorp op een kar naar het Zuid-West strand getrokken en daar te water gelaten. Net buiten het dorp is een kaasboerderij waar ook heerlijk ijs verkocht wordt.

Ballum, Nes en Buren

Naast Hollum heeft Ameland nog drie dorpen, elk met hun eigen strandopgang en strandtent.

  • Ballum – met het geweldige Hotel Nobel dat al vier generaties lang gerund wordt door de familie Nobel. Probeer daar vooral het lokale likeurtje Nobeltje! Eetcafé De Boerderij is ook leuk.
  • Nes – het grootste dorp en dichtst bij de veerdam. Het centrum heeft heel veel leuke winkeltjes en fijne terrassen. Aanraders: Van Heeckeren, Zee van Tijd, en uiteraard het Nescafé.
  • Buren – vanaf Hollum gezien vormt Buren een prima laatste stop voor een fietstocht richting natuurgebied het Oerd – leuke winkeltjes en terrasjes.

Strand

Het badstrand van Hollum bereik je vanaf de camping via een mooi schelpenpad door de duinen dat uitkomt bij de vuurtoren en het Pannekoekhuis. Daarvandaan is het nog een klein stukje naar de strandopgang. In het hoogseizoen is er een strandwacht bij het badstrand. Er is een leuke strandtent “The Sunset”– met de mooiste zonsondergang van Nederland. Vanaf de camping aan de noordkant loop je in ongeveer 20 minuten via een prachtig natuur- en duingebied naar het rustige en brede strand bij Engelsmandûn.

Boot

Een mooi boottochtje van 45 minuten over het Wad brengt u op Ameland. Wagenborg Passagiers Diensten verzorgt de overtocht vanaf de veerdam bij Holwerd. Parkeren kan op de pier. Voor voetgangers en fietsers is reserveren niet nodig, maar met de eTickets die je via de site vooraf kunt bestellen voorkomt u wachten bij de kassa. Als u met uw auto over wilt moet u wel tijdig reserveren via www.wpd.nl.